Ottilia Cormoș – „În căutarea lui Moș Crăciun”

În căutarea lui Moș Nicolae - Poveștile Cristinei
Puss
Hard Choice
Tiny Daily Universe
The hungarian grey castle
12
The hungarian grey castle 2
10
Ivy cityscape
Happy Family
13
2

expozitie Claudia Andron/„Bistrițeanul” a scris povestea Ottiliei Cormoș mai bine decât am fi putut noi să o facem. Iat-o:

„FASCINANTA poveste a unei bistrițence care s-a apucat de pictat la 37 de ani și a cucerit Europa înainte de România

Nu a ținut o pensulă în mână până la 37 de ani. Nu a visat vreodată că va picta. Acum 3 ani a simțit doar că ar putea astfel evada și simți libertatea pe care o trăia pe motocicletă. Așa s-a apucat Ottilia Cormoș să picteze. Astăzi are o tehnică proprie. Pictează în ulei, pe sticlă, în reverse. Complicat. Dar apreciat de străini – mai ales.
Ottilia Cormoș este bistrițeancă prin adopție, după ce, în urmă cu câțiva ani s-a căsătorit cu un bistrițean. Împreună au o fetiță de câțiva anișori – universul în jurul căreia se învârte totul, în fiecare zi. Dacă ajungi să dai pe internet de picturile ei ești pierdut, căci te îndrăgostești imediat de ce face. Nu ai cum să reziști. Este atâta armonie și frumusețe în micuțele sau mai marile ei lucrări încât nu poți să nu exclami: Câtă frumusețe! Nu am mai văzut așa ceva!
Și da, Ottilia este unică. Are o poveste unică și oarecum incredibilă. Este greu de crezut că cineva care nu a pictat până la 37 de ani pune într-o zi pensula în mână și se apucă să picteze cu talent. Ba mai mult, cucerește Europa și vinde lucrări în afara țării, înainte de a cunoaște succesul acasă.
„M-am trezit într-o dimineață că vreau să pictez”
„E o nevoie patologică de culoare. Între atâtea greutăți este nevoie de optimism, de culoare, ca să poți să le învingi…” – își începe Ottilia timid povestea. Înainte de a începe să picteze, viața i-a testat Ottiliei din greu limitele. Are două fetițe, dar cea mai mică a avut nevoie permanentă de ea, de când s-a născut. Sunt ani de zile de când nu a închis ochii într-un somn liniștit toată noaptea, tocmai pentru a o veghea pe cea mică și a fi alături de ea. În primii doi ani de viață ai celei mici, Ottilia nu a ieșit deloc din casă. Iar într-o dimineață i-a spus soțului, senină, că vrea să picteze.
Așa s-a trezit în dimineața aceea, cu o dorință imensă de a picta. Bogdan a privit-o uimit, pentru că nu înțelegea de unde și până unde ideea asta trăznită cu pictura, știind clar că ea habar nu are să picteze. În câteva zile, în casă și-au făcut loc pensule, pânze, vopsele. Și a început să așeze culorile. Pe pânză. Pe sticlă. Apoi a întors sticla și a început să picteze în reverse, „în oglindă”. O tehnică unică, pe care doar ea o stăpânește.
„Arta este ca și motociclismul. Îți dă aceeași libertate.”
Ottilia a fost și este o fire rebelă, foarte rebelă – o spune chiar ea. Iar motociclismul a fost marea ei pasiune până când nu a mai avut libertatea să simtă adrenalina și libertatea deplină din șaua unei motociclete. Și a evadat cu același nonconformism în artă. „Arta este ca și motociclismul. Îți dă aceeași libertate. Doar că nu trebuie să pleci de acasă. Poți să-ți dai drumul între patru pereți. Da. E libertatea dintre patru pereți…” – explică Ottilia.
Nonconformismul care o caracterizează l-a aplicat și în artă. Și-a dezvoltat propria tehnică, experimentând continuu, îmbunătățind continuu. Și nu se poate opri. Dacă majoritatea artiștilor preferă „trăinicia” unei pânze, Ottilia Cormoș preferă sticla. Și tocmai faptul că e fragilă și totul poate dispărea într-o clipă o inspiră la fiecare lucrare. „Vedeți, sticla e fragilă… Ca viața noastră… În fiecare lucrare pe sticlă e bucuria de moment. Iar sticla e materialul pe care pot transmite bucuria de moment și trăirea… Ceea ce pictez eu nu se predă la facultate. Eu fac picturi în ulei, în reverse, pe sticlă. Am avut o ofertă de la o academie privată de artă din Budapesta, foarte bine cotată, să predau această tehnică. Mi-ar fi plăcut să-i învăț și pe alții, dar a trebuit să refuz oferta” – completează Ottilia.
„Eu o să fac expoziție în Germania”
A fost afirmația cu care și-a surprins artista într-o altă zi soțul. „Minunea face parte din viața reală. Cred asta cu toată ființa mea. Dacă crezi cu toată ființa în ceva, se întâmplă” – ne spune convingător. Și minunea s-a întâmplat. Și-a trimis o parte din lucrări la selecția din cadrul unui proiect din Germania, numit „Art Surprise”. Cei de acolo i-au răspuns că le place foarte mult ceea ce face, dar, din păcate, lucrează doar cu artiști profesioniști și dacă nu are măcar o expoziție, nu poate intra în proiect.
Și sub acest imbold a organizat la Bistrița prima expoziție, la Casa Maghiară. Apoi au urmat expoziții la Casa cu Lei, mai departe la Odorheiu Secuiesc, apoi a participat la Budapesta, la Art Expo, unde a fost singurul artist român care a expus. Iar până la urmă, în 2014, a făcut parte și din proiectul Art Surprise din Germania, organizat undeva lângă Koln, unde a avut 100 de lucrări micuțe, toate diferite, alături de alți 150 de artiști din toată lumea.
Apoi a fost selectată să participe la un alt eveniment, organizat tot în Germania, lângă Essen, „Die Nacht der Industriekultur”, un eveniment de mare anvergură, care adună în 8 ore peste 60.000 de vizitatori. Organizatorii au selectat șapte artiști, printre care și pe Ottilia, care să facă „performanță live”, adică să picteze în fața vizitatorilor. A făcut-o, iar tehnica și culorile sale au atras cei mai mulți admiratori – își amintește acum cu bucurie.
Tablourile semnate Ottilia Cormoș au ajuns pe câteva continente
După expozițiile din Germania și Ungaria, a urmat o alta la Londra, iar pe afișul de prezentare organizatorii au ales un portret semnat de ea. „La o expoziție internațională interesul nu este de a vinde, ci de a fi remarcat de o galerie. La Londra am primit o ofertă de colaborare cu o galerie, dar a trebuit să refuz” – povestește Ottilia. Sănătatea celei mici și grija pe care trebuie să i-o acorde permanent au făcut-o să refuze oferte mai mult decât tentante și măgulitoare pentru orice artist, darămite pentru unul care s-a apucat de artă în urmă cu doar trei ani. Tablourile semnate de ea au ajuns în colecții și proiecte din Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Italia, Bulgaria, Uruguay, dar și în America, Egipt sau Australia. Iar acum mai are un vis. Să expună și să-și vândă lucrările în Asia.
Într-un proiect de la Berlin a fost singura participantă din România, la fel cum s-a întâmplat și la Londra, anul trecut, unde a participat la Parlax Art Fair, un târg internațional de artă, fiind promovată de Institutul Cultural Român din Londra. A fost singura participantă din România, iar între cele 300 de lucrări ale artiștilor din toată lumea au fost prezente și 9 lucrări de-ale sale.
În 2014, a participat lângă Manchester, în Altrincham, la o expoziție a Galeriei „Art with a heart” și a fost premiată pentru lucrarea „Garden Cosmos”, o explozie de culoare și frumos. A urmat o expoziție personală la Carlsruhe.
Un proiect de suflet rămâne „Art Surprise” – 2015 – unde a făcut un Joint Venture Europa-America Latină și a acceptat provocarea de a face 20 de replici la 20 de lucrări ale unui artist din Uruguay – Eduardo Chao. Toate lucrările au fost vândute în Germania, iar banii au ajuns la artiștii din America Latină, susținuți prin acest proiect.
În 10 iunie va expune în Polonia, la o expoziție importantă, unde în 2015 au participat 32 de țări, iar anul acesta se speră la o participare internațională la fel de mare. Și-a trimis portofoliul și a primit răspuns că a fost acceptată cu o lună înainte de a se anunța oficial. Și nu este prima dată când i se întâmplă asta.
Otilia Cormos Artmix – galeria permanentă online
Recapitulând unde au ajuns lucrările sale în ultimii trei ani, Ottilia constată că cele mai multe tablouri le-a vândut în România. Din rândurile medicilor și avocaților au fost cei mai mulți cumpărători. În străinătate, lucrările sale se vând mai scump decât în România, dar preferă ca celor de acasă să le facă un preț mai accesibil.
Fiecare tablou are povestea și momentul lui în care a fost conceput și niciunul nu seamănă cu altul, fiecare este o operă de artă în sine. Mai mici, mai mari, cu rame diferite, are o abordare originală pentru fiecare lucrare. Una dintre lucrările foarte apreciate, o pisică sub o lampă, a fost pictată pe geamul vechi al unei biserici.
Ca orice artist, Ottilia are mici capricii și nu vinde lucrările oricui. De exemplu, chiar dacă tabloul cu pisica a fost insistent cerut spre vânzare la expoziția din Budapesta, a refuzat să-l vândă. Culmea, câteva săptămâni mai târziu l-a vândut, fără regrete, în Bistrița. Crede, pe undeva, că fiecare lucrare a ei îşi are „stăpânul” potrivit și important e să ajungă la cel cu care lucrarea respectivă rezonează. Cele mai scumpe tablouri ajung la 330 de euro, dar dacă vreți să faceți cuiva un cadou special sunt și lucrări mai mici, pe care le puteți achiziționa cu câteva sute de lei.
Portretele făcute de Ottilia Cormoș se bucură și ele de mare succes, fiind realizate după o altă tehnică specială, creată tot de ea. Execuția lor este atât de aproape de real, încât tablourile par fotografii – atât de fidel redau imaginea. Majoritatea au o încărcătură sentimentală enormă, pe care nu ai cum să n-o simți: sunt portretele fiicei mai mici a artistei.
Dacă – după ce ați citit povestea incredibilă a unui artist care nu a pictat până la 37 de ani, iar în trei ani a uimit lumea cu talentul său și vreți să descoperiți mai mult din artistul Ottilia Cormoș, să trăiți bucuria descoperirii unui artist plin de culoare și de un optimism debordant – nu vă rămâne decât să vizitați oricând Otilia Cormos Artmix – galeria deschisă permanent pe Facebook sau să vizitați site-urile www.ottilia-artmix.ro sau www.ottiliaormos.artists.de”


VEZI TOTI ILUSTRATORII

Povesti Noi

Vezi toate Povestile