Keszeg Ágnes – „Cântec pentru mama”

Keszeg Agnesz - Cântec
Desene probă „Apolodor”, nepublicat
„Dalia és Dália”, Kertész Erzsi, Editura Cerkabella, 2013
„Apolodor”, nepublicat (2)
„Dalia és Dália” (2)
„Dalia és Dália” (3)
„Dalia és Dália” (4)
„Ziua în care a fugit somnul” (2)
„Ziua în care a fugit somnul” (3)
„Ziua în care a fugit somnul” (4)
„Ziua în care a fugit somnul” de Victoria Pătrașcu
„Unde fugim de acasă” de Marin Sorescu (1)
„Unde fugim de acasă” (2)
„Unde fugim de acasă” (3)
„Unde fugim de acasă” (4)

S-a născut în Turda, a făcut Liceul de Arte din Târgu-Mureș,  a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, secția Design vestimentar, iar acum este unul din cei mai solicitaţi ilustratori de carte din Ungaria. A fost aleasă illustrator de Elle Spania in 2009, dar lucrările ei au apărut și în ediții din Mexic, Turcia, Belgia, Taiwan, China ori Koreea. Colaborează cu Harper’s BAZAAR, cu reviste de copii, a creat eșarfe, păpuși de porțelan și cărți poștale. Coase haine miniaturale pentru păpuși, brodează dar a desenat si imprimeurile pentru colecția Irinei Schrotter de la MQ Vienna Fashion Week 2013 ori colaborează cu diferite firme de publicitate. A ilustrat până acum 30 de cărți din țară și străinătate, majoritatea pentru copii, și a câștigat concursul “Para de Aur” din Budapesta, unde a fost declarat cel mai bun proiect de carte împreună cu scriitorul Demény Péter, din peste 400 de aplicanți.

Este Keszeg Agnes.

Citind toate cele de mai sus ne întrebăm oare când a avut timp să realizeze și pentru noi ilustrația poveștii „Cântec pentru mama”. Crescând în același timp doi copii.

Îi mulțumim pentru bunătate și suntem onorați că face parte din Galeria Ilustratorilor Poveștilor Cristinei. Dealtfel și-a dat repede seama că ilustrația de carte pentru copii va fi una dintre pasiunile ei. Încă studia designul vestimentar în facultate când a realizat că îi place mai mult să deseneze haine decât să le creeze. În 2006, pe când era încă în ultimul an de studii,  a trimis câteva ilustrații la editura maghiară Cerkabella care căuta ilustrator pentru un volum de poezii.

Câteva luni mai târziu strângea în brațe prima carte ilustrată de ea. Se descrie drept un artist cu un stil minuțios și sensibil iar ilustratorul ei preferat este David Roberts, fost pălărier, cel care a redesenat poveștile fraților Grimm în stiluri vestimentare diferite. O inspiră însă și Archimboldo,  artiștii contemporani, pictorii flamanzi, miniaturile dar și mobilierul Bauhaus ori cel semnat Herter Brothers. Agnes spune că se hrănește cu imagini și soarbe idei din oameni, cărți, jucării, plante, blănuri sau haine.

De când e mama viața ei de ilustrator începe seara, când se lasă liniștea. Desenează pe hârtie cu acuarele, cerneluri colorate, creioane ori carioci.  Spune că a în timp a învățat să fie mult mai eficientă deși desenele sunt mai minuțios lucrate. Alege să facă doar ceea ce o inspiră cu adevărat, ce simte că poate iubi, și nu e de mirare având în vedere că până acum a creat cât nu pot alții să o facă în 10 vieți.

Și iubește să brodeze. Ar putea sta zile întregi fără să iasă din casă și să coasă mărgele. Îi place să lucreze cu mâinile ei și poate din această pasiune au apărut și păpușile. Agnes tocmai terminase ilustrațiile unei cărți despre prințese (Zalán Tibor: Királylányok könyve, Editura Cerkabella) când și-a spus că ar fi o idee bună să le facă și reale. A modelat în lut două dintre ele, le-a turnat din porțelan și le-a transformat în păpuși de modă. Adoră să le dea personalitate fiecăreia, să găsescă asocieri bune la haine, coafura perfectă pentru fiecare, să le coase pălării, încălțări, să le facă bijuterii și accesorii.

Lucrează însă și la o serie de produse de papetărie pentru o firmă americană și, pentru că iubește cărțile poștale și le colecționează, și-a realizat propria serie cu teme diferite. Nu sunt comercializate la bucată, ci în fiecare cutie sunt 9 ilustrații diferite din fiecare temă, în dublu exemplar.

De ce? Una este de trimis celor dragi iar ce-a de-a doua de păstrat.

Noi îi iubim complexitatea, creațiile, stilul și infinita imaginație și îi mulțumim că ne-a dăruit puțin din magia ei.

 


VEZI TOTI ILUSTRATORII

Povesti Noi

Vezi toate Povestile