În fotografie este Cristiana Radu. Dacă vă plac cărțile cu povești, numele ei vă este cu siguranță cunoscut.
În 2015 și 2016 a primit distincția White Raven, acordată încă din 1949 doar celor mai bune cărți de copii din lume. Pe placul juriului internațional au fost cărțile ilustrate de ea Ela cea fără de cuvinte și Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul.
În prefața cărții „Simplu – versuri hrănitoare 2” de Cristela Georgescu, despre Cristiana se spune așa:
„a început să deseneze atunci când a putut ține un creion în mână. I-a plăcut atât de mult încât nu s-a mai oprit până azi. Foaia de hârtie este micul ei tărâm secret, spațiul unde se întâmplă cele mai fascinante povești și locul unde se simte acasă.”
Iar ilustrațiile ei sunt „o poartă a poveștilor spre lume, un refugiu și o bucată de viață suplimentară, unde se puteau inventa lumi noi, recupera micile și marile întâmplări (ne)trăite sau evada într-o poveste mai frumoasă” conform prefaței unei alte cărți pe care a ilustrat-o, „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură și alte 10 întrebări fantastice.
I-ați privit lucrările? Poate ați făcut-o în grabă. Mai priviți-le o dată. Și veți constata că au o viață a lor. Simți vântul, mirosul florilor, vezi fâlfâirea bărbii lungi și albe a timpului, auzi cântecele păsărelelor ori zgomotele făcute de pofticioșii căpcăuni așezați la masă.
„Ce am știut de la început este că voi desena întotdeauna. De când eram mică, desenul a fost un mod de a înfrunta și înțelege lumea, de a îmblânzi și traduce relația cu ea într-o lume a mea paralelă, de semne. Pe hârtie comentam întâmplările trăite, visam la altele noi, conturam portrete, inventam prieteni” a declarat Cristiana Radu într-un interviu pentru bookaholic.ro. A pictat și pe sticlă ori pereți de case, dar inimă și-a oferit-o ilustrației de carte pentru copii. Este mediul care-i permite să-și continue visele, explorările și să le ofere și altora. Se bucură de contactul direct dintre foile de hârtie și culori dar și de faptul că munca ei ajunge la mii de copii. Abordează fiecare temă în mod diferit pentru că fiecare ilustrație are o personalitate aparte. Lucrările ei au însă și ceva în comun. Cristiana numește acel ceva „aer de familie” și spune că desenele ei se aseamănă între ele ca și membri uni familii care nu au aceleași trăsături. Constantă în ilustrațiile ei este și prezența detaliilor, combinarea ilustrativului cu graficul și prevalența desenului asupra culorii.
Privitor la tehnica folosită, Cristiana spune că „folosesc des combinarea mai multor tehnici în aceeași imagine – acuarelă, acrilic, creion, tuș, creioane colorate, suporturi (hârtii) diferite, alăturate uneori prin colaj, alteori prin juxtapunerea unor tehnici diferite pe același suport. Aduce o mai mare deschidere imaginii și se potențează reciproc. Cel mai des folosesc acuarela tratată ca o guașă, pentru că se potrivește celor mai multe subiecte. Însă îmi e foarte drag creionul, pentru aspectul nepretențios, familiar și modest pe care îl are, în timp ce poate purta o mare încărcătură afectivă, cu o mare forță de sugestie.”
Pentru a putea ilustra o carte, spune că e necesar în primul rând să îi placă povestea. Nu contează dacă e una contemporană ori un basm feeric. Important este însă ca textul să-i vorbească, să-i permită construcția de imagini puternice, expresive, neașteptate. „O imagine bună trebuie să fie concentrată ca un țipăt. O ilustrație bună povestește, explică, încarnează o idee, nu decorează” mai spune Cristiana.
Lucrările ei au câștigat trei ani la concursul de grafică de carte „Cele mai frumoase cărți din România” la secțiunea carte pentru copii. Este vorba de ilustrațiile pentru cărțile „Călătorie printre ierburi și lumină” în 2013 și „Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul în 2014” și „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură” 2016. Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul a câștigat și Gala Bun de Tipar – secțiunea cărților pentru copii.
A realizat ilustrații pentru cărțile:
De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură, de Adina Rosetti – 2016
Simplu, Versuri Hrănitoare 2, Cristela Georgescu – 2016
Texte și ilustrații pentru Bookataria 2 – 2016
Bookataria 1 – 2009
Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, texte tot Adina Rosetti – 2014
Ela cea fără de cuvinte, text Victoria Pătrașcu 2015
Călătorie printre ierburi și lumină, cu Iulia Iordan – 2012
Închide ochii și vei vedea orașul, de Iordan Chimet – 2014
Călătoria printre ierburi și lumină în lumea arborilor, aceeași Iulia Iordan
Luli și Căsuța din copac, tot de Iulia Iordan – 2015
Povestea lui Harap Alb, de Ion Creangă
Nică fără frică, Nina Cassian – 2014
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte – 2012
Lumea Poveștilor, de Ion Vlasiu – 2014
Nils Holgersson, de Selma Lagerloff – 2010
Pasărea albastră de Maurice Maeterlinck, Casa Radio Publishing House, 2010
Aventurile Baronului de Munchhausen, Gottfires August Buergher – 2010
Povești de Frații Grimm – 2008
Grete Tartler, Green Kohlrabies in Cats Land, Paralela 45 Publishing House, Romania, 2009
Grete Tartler, The Invisible Cat, Paralela 45 Publishing House, Romania, 2009
Mai multe ilustrații găsiți pe blogul Cristianei Radu, http://cristianaradu.com/.
sau pe pagina ei de Facebook, AICI.
Pentru realizarea prezentării am folosit și informații din interviul realizat pentru bookaholic.ro.