Jozsef Vass – „Orășelul tabletelor”

Mátyás kiraly
Frida
Bătrânul Februarie
Toamna
Sunetele Orașului
Instrumentistul ce completa orchestra
Fată în leagăn
Badiha
Orășelul Tabletelor - Poveștile Cristinei

jozsef-vass

József Vass s-a născut, creează, iubește și trăiește în Cluj Napoca. I-a plăcut să deseneze de mic copil, dar prima ilustrație a făcut-o cand era student al Universitatii Creștine Partium din Oradea, secțiunea Grafică și Design. Aflat la Universitatea de Arte din Budapesta cu ocazia unui program de schimb de studenti, a fost invitat sa creeze o ilustrație inspirată dintr-un basm. A arătat schițele profesorului, care a fost încântat de ceea Jozsef ce crease. Atunci și-a început propria poveste, una foarte colorată.

Și-a creat stilul inspirat fiind de ilustratia făcute de Jankovics Marcell pentru poveștile folclorice maghiare. În facultate a aprofundat acest stil pentru licenta. Ilustrațiile de astăzi ale lui Jozsef au foarte multe detalii și elemente organice, bogate în culori vii, cu influenţe Art Nouveau.

Poate de aceea a fost ales sa creeze una dintre scenele festivalului Untold ținut la Cluj Napoca în acest an. A lucrat la ea o lună de zile.

Ce îl inspiră? În primul rând muzica. Iubește să ilustreze cântece și ar putea asculta la nesfârșit Nina Simone, Jimi Hendrix, Elvis Presley, John Lennon. Pasiunea pentru muzica si admirația pentru pictorița Frida Kahlo au dus la nasterea proiectului Mr. Musette (musette=cântec în limba franceză).

Recent a creat mai multe ilustrații pentru Fundația Calea Victoriei care au fost proiectate pe rând în timpul unui concert de muzică clasică.

O idee bună și un desen special se pot naște însă și dintr-o ceașcă aromată de cafea, un zâmbet ori o vorbă de duh spusă de un prieten.

Jozsef realizează în principal ilustrații vectoriale, folosind forme și culori, în încercarea de a crea caractere diverse și inedite. Cea mai mare parte a timpului o petrece în fața tabletei grafice. Desenele făcute în creion au însă un loc aparte în inima lui.

Proiecte care i-au plăcut:

  • Măscărici sau reinterpretarea cărţilor de joc Păcălici din anii ’80. A lucrat alături de 26 de ilustratori români din diferite zone ale ţării.
  • ilustrarea romanului pentru copii,Olguţa şi un bunic de milioane, a cărui acţiune se desfăşoară Cluj-Napoca.
  • Recent a creat designul unor scene ale festivalului Untold 2016.
  • A participat la expoziţii în Grecia, Ungaria, Danemarca
  • 28 iulie-28 august 2016, vernisaj expozitie personala „Poveste sau realitate in Cluj Napoca”.

Despre printuri, cu Jozsef Vass.

Acum, în timp ce voi citiți aceasta prezentare, pe ebay se vinde un print cu un milion și jumatate de dolari. Exact. 1500000 $.Dovada o aveti aici.
E drept ca printul e semnat de Andy Warhol și Kith Haring. Jozsef își vinde printurile mai ieftin. Deocamdata 🙂 Deci cumpărați cât vă permiteți. Jozsef crede în print ca formă de artă, considerându-l urmașul gravurii. De aceea a ales să se exprime făcând printuri, pe lângă ilustrațiile pe care le face la comandă.

Cum se face un print?

Odată ce și-a ales tema, face schița în creion. Lucrează la schiță câteva ore bune, durată variazâ în funcție de complexitatea temei. Când schița e terminată, contururile sunt retușate cu tuș. Apoi lucrarea e scanată și toate contururile sunt făcute din nou digital. Ulterior se adaugă detaliile, culorile. Opera astfel realizată este printată pe hartie de diferite grosimi, texturi. Imprimarea poate fi însă făcută și pe alte suporturi, de exemplu pânză.

Valoarea comercială a unui print este dată în primul rand de artistul care îl realizează dar și de numărul de copii realizate pentru o operă. Cu cât ediția e mai mică, fiecare print e mai valoros. Artiștii numerotează și semnează fiecare copie. Un print poate fi și unic dacă cineva cumpără drepturile de autor. Lucrarea respectivă nu va mai fi printată într-un al doilea exemplar.

Printurile pot avea și valoare… sentimentală. Putem cumpăra un print pentru că pur și simplu ne place, ne spune ceva, ne va aminti de o persoană, un loc, o senzație.

De aceea Jozsef Vass vă încurajează, în cazul în care vă place arta, să nu ocoliți printurile originale făcute de artiști. Pot fi mult mai valoroase decât picturile de duzină vândute en-gros în piețele marilor capitale ori magazinele de suveniruri. Și bineînțeles mai valoroase decat printurile comercializate la scară industrială. Jozsef are următorul mesaj:„in loc sa dati 50 de lei pe un print de la ikea care e multiplicat in milioane de exemplare, mai bine dati un pic mai mult pe un print creat de un artist :))

Lucrarile lui Jozsef Vass pot fi vazute aici:

https://www.facebook.com/mrmusette/?fref=ts

sau aici:

https://www.facebook.com/vassjozsef.illustrations/?pnref=lhc

Il puteti contacta la adresa de email: vassjozsef.illustrations@gmail.com

Lucrari de vânzare găsiti pe siteul Galateca.


VEZI TOTI ILUSTRATORII

Povesti Noi

Vezi toate Povestile