Annabella Orosz – „Norișorul roz”

norisorul-roz-2
cimpoierul-si-gastele
in-curtea-scolii
go-est
vara
bici-bicicleta

annabela-orosz-poza

 

În 2013 Annabella Orosz a avut o expoziție personală în București. Un hoț a intrat în sală și a furat o lucrare de mari dimensiuni făcută în creion colorat și acuarelă. La început Annabela a fost supărată dar acum zâmbește amintindu-și de întâmplare. Cineva și-a riscat libertatea pentru a avea o lucrare de-a ei. E și asta o dovadă de apreciere, nu-i așa?! Apropo, hoțul nu a fost încă prins.

Cine e Annabella? E ilustratoarea ce a creat trei ani în Moscova pentru compania Geometry Global, vorbește romană, maghiară, engleză, germană, rusă și poloneză, a primit în aceasta vară mențiune la Concursul Internațional de Ilustrație 3×3 ținut în New York iar lucrarile ei sunt în colecții private din Suedia, Elvetia, Japonia, Statele Unite ale Americi, Marea Britanie, Rusia, Ungaria și România.

Creativă de mică, a călcat în lumea artei imediat după ce a învățat să meargă. Femeia ce o îngrijea (acum s-ar numi „bonă”) a observat ca drăgălașa fetiță strângea pietricele colorate din care făcea… desene. Mozaicuri.

În fragedă copilărie nu i-a fost străina nici lumea designului vestimentar. Din orice îi cădea în mână făcea hainuțe pentru păpuși. Folosea cârpe de șters praful, pungi de plastic – destul de rare pe atunci – șosete ori frunze.

Își amintește cu mare drag însă de momentele în care Mamușka, bunica unei prietene, le citea povești. Bunica citea iar fetițele desenau minunatele întâmplări ce le erau istorisite. Mamușka lua apoi frumos desenele și le punea între paginile cărții.

Așa au aparut primele ilustrații făcute de Annabella Orosz.

Vremea a trecut iar Annabella a părăsit Gheorgheniul natal pentru Cluj Nappoca, unde a intrat la Universitatea de Arte si Design.

Și acum lumea ei e colorată. De creioane, pensule dar și de lucrări digitale. Annabela vede în continuare ilustrația ca pe o provocare și crede că desenele sunt cheia imaginarului, ne introduce în lumea textului, în atmosefră.

Totul începe cu o schiță care în timp prinde contur, caută elemente puternice, ia pauze în care își perfecționează creația căutând greșeli sau lipsuri, culori și pete.

O inspiră în primul rând parfumurile, aromele, mirosurile. Folosește creionul sau tableta grafică pentru a le „traduce” în lucrări. O interesează în primul rând să transpună pe pagină atmosfera creată de un autor. Creaza în mai multe stiluri, considera că e important să învețe și să experimenteze în permanență. Iubește cărțile ilustrate de povești, le colecționeaza. E pasionată de carte ca obiect de artă încă din liceu și a colaborat la realizarea mai multor cărți unicat pentru colecționari.

Acum e freelancer în ilustrație și design, colaborează cu reviste, participă la evenimente artistice, biennale de grafica, expozitii artistice de grafica, ilustratii si arta conceptuală.

Studii:

1998-2002 Liceul de Arta Nagy Istvan, Miercurea Ciuc
2002-2003 Studii Europene, Relatii internationale
2003-2007 Universitatea de Arte si Design, Cluj Napoca, Grafica
2007-2009 Masterat, Universitatea de Arte si Design, Cluj Napoca, Grafica
2005-2006 Program de schimb Erasmus, Academia de Arte din Katowice, Polonia

2010 Ilustratoare la G2-Grey, Bucuresti
2013-2016 Ilustartoare la Geometry Global Moscow

2016 Mentiune 3×3 International Illustration Show, New york
2014-2015 Bursa Communitas pentru tineri artisti
2011 Mentiune concurs de ilustratie Budapesta
2005. Premiul special si premiul 1. Conferinta Stiintifica Nationala de Studenti, Grafică , Szeged Ungaria

Mai multe lucrări de-ale Annabellei puteti vedea aici https://ru.pinterest.com/annabellaorosz/days/ sau aici http://annabellaorosz.tumblr.com/
O găsiți la adresa de email orosz.annabella@gmail.com


VEZI TOTI ILUSTRATORII

Povesti Noi

Vezi toate Povestile