Anca Smărăndache, deseneză de când se ştie. Arta a fost pentru ea direcţia clară către care a vrut să se îndrepte. I-a placut întotdeauna să fie înconjurată de frumos, să-şi creeze lumi imaginare şi să le poată da viaţă prin culoare şi desen. A început să deseneze după cărţile primite, apoi tot ce o interesa în jurul ei şi uite aşa….culorile au însoțit-o întreaga copilărie. Prima carte ilustrată a făcut-o pe când era elevă a Liceului de Artă „Marin Sorescu” din Craiova. A fost o carte cu cântece pentru copii. Nu a primit niciun ban, dar a fost cu adevărat fericită.
Rând pe rând, Anca Smărăndache a absolvit o Şcoala Populară de Artă, Liceul de Arta din Craiova, Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Secţia Artă Murală, a absolvit Masterul în Arte Vizuale şi a devenit membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti. Din 2015 este şi membră a Clubului Ilustratorilor Români.
De ilustraţie se ocupă de ceva ani încoace. Iubeşte să-şi creeze propriile poveşti şi personaje, dar o inspiră şi poveştile originale, textele needitate ce îi dau şansa de a fi prima persoană ce transformă cuvântul scris în imagine. Se simte provocată însă şi de poveştile clasice tocmai pentru că până acum au mai fost ilustrate de atâtea şi atâtea ori.
Tehnica preferată a Ancăi e pictura tradiţională dar ilustrează şi cu tableta grafică. Îi place să lucreze direct cu hârtia, culorile de apă şi ulei, acrilicele, creioanele şi tuşurile. Ilustrațiile sunt pline de detalii şi culori vii. Pur și simplu rescrie poveştile cu imagini. Timpul în care realizează ilustraţiile diferă în funcţie de complexitatea proiectului, de cerinţe; pentru unele căr’i a lucrat două săptămâni iar pentru altele luni de zile. Şi-ar dori să aibă mai mult timp pentru a oferi unui proiect potenţialul său maxim. Spune că atunci când e contrânsă de timp nu poate duce intotdeauna ilustraţia la stadiul pe care l–ar dori.
Ilustrațiile Ancăi Smărăndache au însuflețit cărţi clasice precum „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain sau „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens, ambele apărute la Editura Arthur, cărţi educative şi manuale ale Editurii Arthur, cărți de proză contemporană precum „Ferbonia”, de Ioana Nicoalie Ed. Arthur, „Simfonia animaliera” de Veronica D. Niculescu, Editura Casa de Pariuri Literare, „Bibliotecara” de Gudule apărută la Editura Paralela 45, „Basme”, „Basme pentru familia mea”, „Fetiţa din Floare” ( aceasta în curând va apărea în varianta engleză) şi „Cu Andersen în Regatul Poveştilor”de Petre Crăciu, toate 4 apărute la editura Zorio, ilustraţie pentru coperta cartii „Istorie pentru cei care se tem de istorie. De la Napoleon am învăţat să nu ne spălăm” de Sebastian Schnoy, Editura Baroque Books and Arts dar si cărți pentru copii ale unor autori străini, precum „Beatrice and the London Bus” scrisă de Francesca Lombardo. Anul acesta urmează să apară încă 4 cărţi ilustrate.
Pictura de şevalet ocupă însă şi ea un loc special în inima artistei. Despre pictura sa Anca spune: În picturile mele de până acum se observă o inclinaţie către studiul uman, o permanentă insistenţă a rezolvării compoziţiei, explorarea texturii tuşelor de culoare în nuanţe vii şi contrastante. Sugestia figurativă deşi evidentă este subordonată principiilor decorative. Spaţiul se transformă într-un element metaforic esenţial.
Sunt atrasă de unitatea care se creează între prezenţele umane şi un element decorativ, ahitectural, sau un element al naturii. Portretul uman sau detaliile de portret sunt exploatate în majoritatea lucrărilor mele, filtrând o lume reală şi o lume imaginară.
Atunci când nu ilustrează cărţi, Anca are însă şi proiecte de pictură murală (tehnica pe care o adoră şi care îi dă un sentiment aparte), grafică publicitară, şi graphic design.
Îşi doreşte să ilustreze şi să picteze cât mai multe poveşti. Cei care vor să descopere mai multe din portofoliul ei, sunt invitati să intre pe blogul:
www.ancasmarandacheportofoliu.wordpress.com
NOTĂ: pentru documentarea acestui portret al Ancăi Smărăndache am folosit informaţii publicate pe Metropotam.ro, Literaturacopii.ro. bookaholic.ro, goodreads.com şi site-ul Uniunii Artiștilor Plastici.